Onze onderneming: Wij creëren waarde
voor de samenleving
en de economie

Royal Schiphol Group is een luchthavenonderneming met een belangrijke maatschappelijke functie. De luchthavens van de groep creëren waarde voor de samenleving en de economie. Ze dragen bij tot onze missie, 'Connecting the Netherlands'. Door zo effectief mogelijk zorg te dragen voor optimale verbindingen, leveren we een bijdrage aan de welvaart en het welzijn in Nederland en daarbuiten.

Schiphol Group

Amsterdam Airport Schiphol is voor Nederland de belangrijkste toegangspoort tot de wereld. De exploitatie van deze hubluchthaven behoort tot onze voornaamste activiteiten, maar ook onze andere luchthavens in Nederland vergroten onze reikwijdte en kracht.

Schiphol Group is volledig eigenaar en exploitant van Rotterdam The Hague Airport en Lelystad Airport en heeft een meerderheidsbelang in Eindhoven Airport. We werken nauw samen met buitenlandse luchthavens die onze positie versterken. Onze internationale activiteiten leveren een substantiële bijdrage aan het financiële resultaat van de groep. Schiphol Group heeft deelnemingen in de luchthavens van Groupe ADP, waarmee we een kruisparticipatie van 8 procent hebben, en een belang in de luchthaven van Brisbane. Daarnaast is Schiphol betrokken bij de terminal- en retailactiviteiten in Terminal 4 op JFK International Airport in New York.

In de loop der jaren is Amsterdam Airport Schiphol uitgegroeid tot een van de best verbonden hubluchthavens van Europa, met 327 directe bestemmingen. De luchthaven heeft hierdoor het op één na beste netwerk van directe bestemmingen en frequenties van Europa en staat ook wereldwijd op plaats twee wat betreft hubconnectiviteit. Het aantal passagiers op Schiphol is in 2018 met 3,7 procent gestegen naar 71,1 miljoen. Vracht liet een daling zien in volume met 2,5 procent tot 1,72 miljoen ton. Schiphol is ook een belangrijke vestigingsplaats voor het bedrijfsleven. Er zijn op de luchthaven meer dan vijfhonderd bedrijven actief die tezamen werk bieden aan ongeveer 67.000 mensen.

Om Nederland met de rest van de wereld te verbinden en onze maatschappelijke rol te kunnen blijven vervullen, investeren we in infrastructuur en faciliteiten op onze luchthavens. We voeren een robuust financieel beleid dat erop is gericht nu en in de toekomst volledig zelfstandig te voorzien in de financiering.

Schiphol Group heeft vier aandeelhouders: de Staat der Nederlanden (69,8 procent), de gemeente Amsterdam (20,0 procent), Groupe ADP (8,0 procent) en de gemeente Rotterdam (2,2 procent).

Onze activiteiten

De kernactiviteiten van Royal Schiphol Group zijn ondergebracht in vier business areas: Aviation, Consumer Products & Services, Real Estate en Alliances & Participations. Dankzij dit businessmodel kunnen we onze activiteiten bijzonder efficiënt ten uitvoer brengen.

De activiteiten van al onze vier business areas dragen rechtstreeks bij aan de kwaliteit van onze luchthavens. Aviation vormt de ruggengraat van onze bedrijfsvoering. Deze business area is nauw verweven met Consumer Products & Services en Real Estate als bouwsteen voor de AirportCity: een ontwikkelingsconcept voor alle activiteiten die op Amsterdam Airport Schiphol plaatsvinden, waarbij passagiers, bedrijven en andere gebruikers alle services en faciliteiten worden geboden die ze nodig hebben. De business area Alliances & Participations richt zich op de regionale luchthavens binnen de groep en op onze internationale activiteiten.

Businessmodel

 

Volgende:

Kerncijfers