Internationale activiteiten: Open blik op de wereld

Als luchthavenonderneming willen we duurzame waarde creëren. Dat doen we op een innovatieve, betrouwbare en efficiënte manier. Onze internationale activiteiten voegen waarde toe aan onze kernactiviteiten in Nederland en bieden waardevolle mogelijkheden om gezamenlijke initiatieven te starten, in een internationale context te werken en best practices te delen met onze medewerkers.

Onze groep is al tientallen jaren internationaal actief. Handel drijven en een blik naar buiten zitten ons als bedrijf in de genen. In 2018 heeft Royal Schiphol Group zijn internationale strategie nieuw leven ingeblazen. Naast het versterken van onze huidige partnerschappen en participaties, gaan we wereldwijd op zoek naar nieuwe kansen. We bevinden ons in een goede positie om te profiteren van de internationale handelsagenda van Nederland. De focus van onze nieuwe strategie zal liggen op vormen van samenwerking waarin we via deelnemingen en beheercontracten in hoge mate betrokken kunnen blijven, en waarin we kritische kennis en expertise kunnen bieden bij het ontwikkelen, verbeteren en exploiteren van luchthavens.

Internationale activiteiten zijn om twee strategische redenen relevant voor onze toekomst: enerzijds bieden ze mogelijkheden om onze positie als exploitant van luchthavens te versterken, en anderzijds dragen ze bij aan onze financiële kracht.

Het aangaan van internationale samenwerkingsverbanden daagt ons ook uit om onze producten en diensten te blijven verbeteren en daarmee de kwaliteit van onze medewerkers in de hele groep te verbeteren. Zo scheppen internationale activiteiten waardevolle mogelijkheden om te leren in uiteenlopende luchthavens. Onze medewerkers maken kennis met verschillende geografische en culturele contexten en komen in aanraking met nieuwe bedrijfsmodellen. De kennis en kunde die binnen de groep worden opgedaan versterken al onze luchthavens.

Onze internationale activiteiten dragen al significant bij aan het resultaat van Schiphol Group. Ze leveren ook een belangrijke bijdrage aan onze financiële soliditeit en spreiden het ondernemingsrisico. De activiteiten dragen bij aan de robuustheid die nodig is om onze toekomstige ambities te financieren en in Amsterdam Airport Schiphol te investeren. De investeringen in Groupe ADP, Brisbane Airport Corporation en onze overige internationale activiteiten waren in 2018 goed voor 37,0 procent van het nettoresultaat.

Schiphol International B.V.

Deelnemingen van Royal Schiphol Group

Luchthaven

Passagiersaantallen

Onze rol

Brisbane Airport (Australië)

23,6 miljoen

Aandeel van 18,7%

Groupe ADP, Parijs (Frankrijk)
- Charles de Gaulle
- Orly

105,3 miljoen
72,2 miljoen
33,1 miljoen

Wederzijds aandelenbelang van 8%

JFK Terminal 4, New York (VS)

21,6 miljoen

Beheercontract

Schiphol Group vervult bestuursfuncties in elk van de drie luchthavenbedrijven. Ook heeft Schiphol een CEO voorgedragen voor zowel Brisbane als New York.

Brisbane Airport Corporation Holdings (BACH)
Schiphol is sinds de privatisering van de luchthaven in 1997 als minderheidsaandeelhouder betrokken bij Brisbane Airport, naast financiers gevestigd in Australië, supranationale fondsbeheerders en financiële instellingen. Schiphol Group heeft zowel kennis als operationele en strategische steun verschaft om Brisbane Airport om te vormen tot een van de beste luchthavens van Australië. Tegenwoordig is Brisbane de op twee na grootste luchthaven van het continent, met dienstverlening aan de passagiers en vluchten van 33 maatschappijen die 51 binnenlandse en 32 internationale bestemmingen bedienen. Met ruim 2.700 hectare grond is Brisbane Airport de vestigingsplaats van meer dan 450 verschillende bedrijven, die in 2018 gezamenlijk bijna 24.000 medewerkers in dienst hadden. Het aantal banen op en rond het luchthaventerrein zal de komende tien jaar naar verwachting verdubbelen.

Eind 2018 werden de huurovereenkomsten van Qantas en Virgin en de activiteiten in de terminal voor binnenlandse vluchten overgedragen aan Brisbane Airport Corporation. De aanleg van een parallelbaan is in volle gang; de baan wordt naar verwachting in 2020 opgeleverd. Voor meer hierover, zie https://bne.com.au/corporate.

Groupe ADP (Aéroports de Paris)
In 2008 is Schiphol Group een strategische industriële alliantie aangegaan met Groupe ADP met een wederzijds aandelenbelang van 8 procent. De hoofdactiviteit van Groupe ADP is de exploitatie van de twee internationale luchthavens van Parijs: Charles de Gaulle en Orly. Doel van de alliantie is het optimaliseren van de processen van Air France en KLM, met de nadruk op uitwisseling van kennis en medewerkers en synergieën door gezamenlijke inkoop en innovatie.

De Franse staat overweegt om Groupe ADP verder te privatiseren door haar meerderheidsbelang geheel of gedeeltelijk te verkopen. De opbrengst zou dan worden aangewend voor financiering van het door president Macron aangekondigde nationale innovatiefonds. Schiphol Group volgt dit proces van nabij. Voor meer hierover, zie www.adp.fr.

JFKIAT (JFK Terminal 4, John F. Kennedy Airport, New York)
JFKIAT, een dochtermaatschappij van Schiphol Group, is sinds 1997 de exploitant van Terminal 4. Vanaf dat moment hebben we onze expertise verleend aan de ontwikkeling van een nieuwe terminal, die werd geopend in 2001. Sinds 2010 werkt Schiphol samen met Delta Air Lines, lid van SkyTeam en joint-venturepartner van KLM, aan de verbouwing van de terminal en de ontwikkeling van extra gates in verband met de huboperatie van Delta. Terminal 4 is momenteel goed voor een derde van alle vliegverkeer op JFK, en is daarmee de belangrijkste internationale toegangspoort tot New York en de Verenigde Staten als geheel. De terminal staat bekend om zijn comfort en commerciële aanbod, en heeft het Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Gold-certificaat ontvangen.

In 2018 kondigde de gouverneur van New York een herstructureringsplan aan voor JFK, waarvoor 13 miljard dollar is gereserveerd. JFKIAT heeft deelgenomen aan een aanbesteding voor de ontwikkeling van de zuidzijde van JFK Airport. In oktober 2018 werd duidelijk dat JFKIAT niet was geselecteerd als voorkeurskandidaat voor dit project. Op dit moment evalueert JFKIAT een mogelijke uitbreiding van de A-Concourse en de verdere herontwikkeling van de terminal. Voor meer hierover, zie www.jfkiat.com.

Andere internationale activiteiten
Royal Schiphol Group is ook actief op de Internationale luchthaven Koningin Beatrix van Aruba. Zo hebben we de CEO voor Aruba Airport voorgedragen en bieden we technische ondersteuning. Daarnaast heeft Schiphol Group een strategisch partnerschap met Incheon Airport in Zuid-Korea.

Volgende:

2018 in
financiële cijfers